Waarom

Voor educatie

De Buurtboomgaard geeft jongeren de kennis over de bijzondere kringloop van een simpele appel. 

De buurtboomgaard is dé perfecte plek om kinderen en jongeren het belang van de natuur bij te brengen. De scholieren zien hier in de praktijk hoe verschillende fruitsoorten zoals appels groeien, van de bloesem in het voorjaar tot een heerlijke, sappige appel in het najaar. Door niet alleen in het klaslokaal te horen over dit proces maar letterlijk in geuren en kleuren te zien hoe dit proces werkt zal het meer gaan leven bij deze jongeren.

Voor de sociale cohesie

De Buurtboomgaard laat mensen uit de buurt elkaar ontmoeten in een stukje prachtige natuur.

De Buurtboomgaard draagt bij aan de sociale cohesie in de wijk. In plaats van in een overdekt buurthuis te zitten, haalt het mensen naar buiten en laat hen zien wat de herkomst is van de betreffende producten. Door een kleine opstelling met picknickbanken kunnen zij buiten ontspannen. Ook kunnen er bijvoorbeeld diners gehouden worden of  andere evenementen waar iedereen zijn of haar eten met elkaar deelt. Een prachtig stuk natuur op minimale loopafstand.

Voor iedereen thuis

De Buurtboomgaard bloeit thuis verder via de app.

Wij willen dat de mensen de voordelen van een Buurtboomgaard ook ervaren als zij thuis zijn. Zo kan er een app ontwikkeld worden waar mensen door middel van het gebruik van hun postcode mensen uit de buurt uit kunnen nodigen voor een bakje koffie en dan het liefst natuurlijk met een stukje vers gebakken appeltaart met de appels uit de boomgaard. Dit maakt de drempel lager doordat je een simpel oproepje kan plaatsen. Ook kunnen er in deze app foto’s en recepten gedeeld worden met ingrediënten uit de boomgaard.

Voor de bijen

De Buurtboomgaard geeft een prachtige leefruimte aan diegenen die dat juist nu zo hard nodig hebben; de bijen.

Het verwezenlijken van een Buurtboomgaard is niet alleen goed voor de mensen uit de buurt, maar ook voor diegenen die vergeten worden omdat ze maar klein zijn; de bijen. Het belang van bijen wordt vaak onderschat dus dit is de perfecte manier om uw buurtbewoners bij te brengen hoe de cruciaal bijen zijn voor onze landbouw. En naast dat is het goed voor de bijen zelf, zij hebben een zeer geschikte plek om te doen waar ze goed in zijn; het bestuiven van de fruitbomen en het maken van honing.

Voor meer biodiversiteit

De Buurtboomgaard zorgt voor een grotere biodiversiteit in de wijk waardoor er ruimte is voor de groei van insecten en bijzondere smaken.

Tegenwoordig staan er in veel wijken voornamelijk loofbomen, maar door het toevoegen van fruitbomen in de wijk door middel van de Buurtboomgaard ontstaat er een grotere biodiversiteit. Dit is gunstig voor verschillende insecten die tegenwoordig zwaar te lijden hebben onder de bestrijdingsmiddelen van de landbouw. 

En naast dat het planten van hedendaagse fruitbomen al enorm bijdraagt aan de biodiversiteit gaan wij nog een stapje verder. Tegenwoordig zijn veel mensen bang voor producten die uit de supermarkt komen door bestrijdingsmiddelen en modificatie. Wij herintroduceren daarom juist weer historische groente en fruit. Deze fruitsoorten komen uit rond 1900 en van deze soorten kan je er in ieder geval van op aan dat zij niet gemodificeerd zijn!